Rennekanavani

Muita hoitoja kuin leikkaus ovat muun muassa käytöksen muutos, kuten toistuvan kädenliikkeen vähentäminen tai lopettaminen, rannelastojen käyttäminen öisin tai tulehdusestolääkityksen ottaminen suun kautta tai rannekanavaan ruiskutettuna.

Leikkauksia on erilaisia, mutta kaksi yleisintä ovat avoin leikkaus ja tähystysleikkaus. Molemmissa menetelmissä on tavoitteena lieventää medianushermoon kohdistuvaa painetta leikkaamalla kirurgisesti poikittainen nivelside ja laajentamalla siten rannekanavaa, jolloin hermolla on enemmän tilaa. Molemmat menetelmät ovat tehokkaita, mutta tähystysleikkauksessa toipuminen on nopeampaa, leikkauksen jälkeen on vähemmän kipuja ja arpi on pienempi ja huomaamattomampi.1


Avoin leikkaus

Avoimessa leikkauksessa tehdään viilto ranteen taitoskohdasta kämmenen keskustaa kohti ihon, rasvakudoksen ja sidekudoksen läpi. Kun poikittainen nivelside on paljaana, kirurgi leikkaa nivelsiteen veitsellä ja vapauttaa hermon paineesta. Sitten kirurgi sulkee viillon ompeleella ja sitoo käden.

Incision---Open-Larger-Scar-shadow.png

Tämä menetelmä on tehokas, mutta se ei saata olla paras vaihtoehto kaikille potilaille, koska siitä jää arpi ranteesta kämmenen keskustaan ja toipuminen ja kuntoutuminen voivat kestää monta viikkoa leikkausta seuraavan kivun, käteen tehdyn syvän leikkauksen ja pidemmän viillon vuoksi.

Tähystysleikkaus

Yhden portaalin tähystysleikkauksessa tehdään ranteen taitoskohtaan pieni viilto, johon kirurgi panee pienen kameran, joka on asennettu leikkausinstrumenttiin nimeltä SmartRelease™ ECTR. Kirurgi pystyy tämän laitteen avulla näkemään rannekanavaan sisään videomonitorin kautta. Kirurgi leikkaa sitten nivelsiteen tarkasti SmartRelease™ ECTR -laitteessa olevalla sisäänvedettävällä veitsellä avaamatta koko kämmentä. Kun nivelside on vapautettu kokonaan, veitsi vedetään sisään, instrumentti poistetaan ja pieni viilto ommellaan ja sidotaan.

Tämän vähän kajoavan menetelmän pääperiaatteena on vähentää leikkauksen jälkeistä kipua välttämällä ranteesta kämmeneen ulottuva avoin viilto. Tähystysleikkaus on erittäin tehokas, ja sitä on käytetty yli 20 vuotta. Sen ansiosta kipu on leikkauksen jälkeen lievempää, ranteen taitoskohdan arpi on erittäin pieni ja potilaat pystyvät yleisesti jatkamaan normaaleja toimiaan nopeasti.1

Turvotus rannekanavassa voi puristaa medianushermoa ja aiheuttaa rannekanavaoireyhtymän. Leikkauksissa poikittainen ranteen nivelside katkaistaan, jotta hermo saa lisää tilaa. Ajan myötä kasvaa uutta kudosta täyttämään paikka, josta nivelside katkaistiin.

Turvotus rannekanavassa voi puristaa medianushermoa ja aiheuttaa rannekanavaoireyhtymän. Leikkauksissa poikittainen ranteen nivelside katkaistaan, jotta hermo saa lisää tilaa. Ajan myötä kasvaa uutta kudosta täyttämään paikka, josta nivelside katkaistiin.


1 "Single-Portal Endoscopic Carpal Tunnel Release Compared with Open Release"
Trumble TE, Diao E, Abrams RA, Gilbert-Anderson MM The Journal of Bone & Joint Surgery 2002; 84:1107-115