Rennekanavani

Oireet

Yleisimpiä rannekanavaoireyhtymän oireita ovat puutuminen, pistely, polttelu, otteen heikkeneminen ja kipu, joka voi ulottua sormista hartioihin. Oireita voi esiintyä vain toisessa kädessä tai molemmissa, ja usein niitä tulee öisin.


Syyt

Ranteen keskellä on alue, jota sanotaan rannekanavaksi ja jossa päähermo (medianushermo) ja yhdeksän jännettä kulkevat kyynärvarresta käteen. Tämän kanavan yläosa muodostuu leveästä nivelsiteestä, jonka nimi on ranteen poikittainen nivelside.

Kun rannekanavassa on turvotusta, medianushermoon, joka välittää suurimman osan tunnosta ja liikkeestä sormiin ja peukaloon, kohdistuu painetta. Kun paine on niin suuri, että medianushermo puristuu kokoon, voi kehittyä rannekanavaoireyhtymä.

Rannekanavan turvotus voi olla periytyvää, tai sitä voivat aiheuttaa diabetes, kilpirauhasongelmat, murtumat tai niveltulehdus. Nesteen kertyminen raskauden aikana voi aiheuttaa CTS-oireita, mutta nämä oireet katoavat tavallisesti synnytyksen jälkeen. Toistuvat kädenliikkeet ja toimet, joihin kuuluu tarttumista, puristamista tai leikkaamista, voivat pahentaa oireita, mutta useimmilla ihmisillä todellinen syy jää epäselväksi.