Get back to life quicker with Endoscopic Surgery
Mijn Carpale Tunnel

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van CTS zijn een verdoofd, tintelend of brandend gevoel, verzwakte greep of pijn die zich vanaf de vingers kan uitstrekken tot de schouder. De symptomen kunnen in één hand of beide handen optreden en dit gebeurt vooral 's nachts.


Oorzaken

In het midden van de pols bevindt zich een ruimte die de carpale tunnel wordt genoemd, waar een belangrijke zenuw (de mediane zenuw) en negen pezen van de onderarm naar de hand lopen. Het dak van deze tunnel wordt gevormd door een sterk ligament dat het transversale carpale ligament wordt genoemd.

Bij een zwelling in de carpale tunnel komt er druk te staan op de mediane zenuw, die voor een groot deel verantwoordelijk is voor het gevoel en de beweging van vingers en duim. Wanneer de druk zo groot wordt dat de mediane zenuw wordt samengedrukt, kan CTS optreden.

Zwelling in de carpale tunnel kan worden veroorzaakt door erfelijkheid, diabetes, problemen met de schildklier, fracturen of artritis. Zwangerschapsoedeem kan leiden tot symptomen van CTS, maar deze symptomen verdwijnen normaal gesproken na de bevalling. Repetitieve handbewegingen en activiteiten zoals grijpen, knijpen of klemmen, kunnen de symptomen versterken, maar voor de meeste mensen is de werkelijke oorzaak niet duidelijk.

 

Carpal Tunnel Swelling