Get back to life quicker with Endoscopic Surgery
Mijn Carpale Tunnel

Niet-chirurgische behandelingen zijn o.a. gedragswijzigingen zoals het verminderen of weglaten van repetitieve handbewegingen, het 's nachts dragen van polsspalken of het gebruik van ontstekingsremmende medicatie, zowel oraal als geïnjecteerd in de carpale tunnel.

Er zijn verschillende chirurgische behandelingen, maar de twee meest gebruikelijke zijn open chirurgie en endoscopische chirurgie. Beide procedures hebben als doel het verlichten van de druk op de mediane zenuw door het operatief doorsnijden van het transversale ligament, waardoor de carpale tunnel wordt vergroot om meer ruimte te maken voor de zenuw. Beide procedures zijn doeltreffend, maar endoscopische chirurgie leidt tot snellere hersteltijden, minder postoperatieve pijn en een kleiner, minder zichtbaar litteken.


Open chirurgie

Tijdens open chirurgie wordt er door de huidlagen, vet- en bindweefsel een incisie gemaakt vanaf de plooi van de pols naar het midden van de handpalm. Als het transversale ligament eenmaal vrij ligt, snijdt de chirurg het ligament door met een mesje om de druk op de zenuw weg te nemen. De chirurg sluit vervolgens de incisie met hechtingen en brengt een verband aan om de hand. 

Larger incision for Open Surgery

 

Deze procedure is doeltreffend, maar het is voor sommige patiënten misschien niet de beste optie, omdat er een litteken achterblijft vanaf de pols tot het midden van de handpalm en herstel en revalidatie kunnen meerdere weken gaan duren vanwege postoperatieve pijn, de diepe snee in de hand en een langere incisie.

Endoscopische chirurgie

Tijdens single-portal endoscopische chirurgie wordt een kleine incisie gemaakt in de plooi van de pols, waarbij de chirurg een kleine camera inbrengt die is gemonteerd op een chirurgisch instrument, de zogenaamde SmartRelease™ ECTR. Met dit instrument kan de chirurg met een videomonitor in de carpale tunnel kijken. De chirurg snijdt vervolgens het ligament nauwkeurig door met een mesje dat kan worden teruggetrokken in de SmartRelease™ ECTR, zonder dat hierbij de volledige handpalm moet worden geopend. Nadat het ligament volledig is vrijgemaakt, wordt het mesje ingetrokken, het instrument verwijderd en de kleine incisie gehecht en verbonden.

Small incision for Endoscopic Surgery

Het uitgangspunt van deze minimaal invasieve procedure is het tot een minimum beperken van postoperatieve pijn door een open incisie vanaf de pols naar de handpalm te vermijden. Endoscopische chirurgie is zeer doeltreffend en wordt al meer dan 20 jaar toegepast. Het leidt tot minder postoperatieve pijn, een zeer klein litteken dat wegvalt in een polsplooi en in het algemeen zijn patiënten in staat binnen korte tijd weer bepaalde normale activiteiten te hervatten.1

Zwelling in de carpale tunnel kan CTS veroorzaken door samendrukking van de mediane zenuw. Bij chirurgische behandelingen wordt het transversale carpale ligament door gesneden om meer ruimte te maken voor de zenuw. Uiteindelijk zal het gat waar het ligament is doorgesneden worden gevuld met nieuw weefsel.

Zwelling in de carpale tunnel kan CTS veroorzaken door samendrukking van de mediane zenuw. Bij chirurgische behandelingen wordt het transversale carpale ligament door gesneden om meer ruimte te maken voor de zenuw. Uiteindelijk zal het gat waar het ligament is doorgesneden worden gevuld met nieuw weefsel.


1 "Single-Portal Endoscopic Carpal Tunnel Release Compared with Open Release"
Trumble TE, Diao E, Abrams RA, Gilbert-Anderson MM The Journal of Bone & Joint Surgery 2002; 84:1107-115